Likopen czyni pomidora królem warzyw. Zobacz właściwości zdrowotne pomidora.
Co daje nam pomidor
W moim gospodarstwie nic nie jest dziełem przypadku, wszelkie nasadzenia są starannie przemyślane. Nie kieruje mną również bezwzględna chęć zysku, a moje rodzaje upraw są selekcjonowane pod względem właściwości i składników odżywczych. Wśród upraw jednorocznych prym wiodą pomidory. Jakie wartości odżywcze posiada pomidor? W tym artykule umieściłam sporą część swojej wiedzy na ten temat.
Za co lubimy pomidory
Kuliste, soczyste, aromatyczne w smaku od lekko cierpkiego po lekko słodkawy to właśnie głownie za walory smakowe cenimy pomidory. Mały owoc, a możliwości spożycia są nieograniczone, spożywamy go zarówno na ciepło jaki i na zimno. To składnik wielu sałatek, ale tez sam doskonale nadaje się do surówki przy obiedzie, główny składnik wielu sosów, dodatek do dań mięsnych i wegańskich.
Jest tak popularny, że można kupić go w każdym sklepie spożywczym i wielu amatorów uprawia go we własnych ogrodach, tarasach, a nawet mieszkaniach.
Które pomidory są najlepsze

Czarne pomidory
Najprościej powiedzieć każde, bez względu na odmianę, wielkość, kształt czy kolor każdy pomidor najdzie swojego amatora.
Niestety nie o każdym pomidorze można powiedzieć, że jest dobry. W większości supermarketów, zwłaszcza w popularnych śmieciówkach spożywczych pomidory są słabej jakości. Pomimo atrakcyjnego wyglądu, trudno w nim doszukiwać się wartości i właściwości owoców uprawianych w gruncie.
Dzieje się tak ponieważ bardzo często są to pomidory szklarniowe, uprawiane na wacie szklanej, sztucznych nawozach oraz pryskane chemią przeciw szkodnikom i różnym chorobom. Dodatkowo zbierane są jeszcze zanim dojrzeją i poddawane działaniu gazu przyspieszającego dojrzewanie.
Najlepsze pomidory to te, które dojrzewają w pełnym słońcu, w sposób naturalny, bez chemicznych środków. Dlatego wybieraj te z lokalnych upraw i małych sklepików, a w domu przechowuj w temperaturze pokojowej, by nie straciły swojego aromatu i smaku.
Jak pomidor wpływa na nasze zdrowie?
Dzięki swojemu składowi jest cennym owocem, a jego właściwości prozdrowotne pozwalają zaliczyć go do żywności funkcjonalnej.
Osoby, które spożywają kilkukrotnie w ciągu tygodnia pomidory we wszelkiej postaci rzadziej zapadają na choroby takie jak: zawałom serca, miażdżycy, rakowi szyjki macicy. Rzadziej też zmagają się z nadwagą.
Co zawierają pomidory?
Świeże pomidory ze względu na skład to prawdziwy cud natury. Jednak najbardziej cenimy pomidory za zawartość likopenu.
Likopen czyni pomidora królem

Likopen czerwony barwnik
Likopen jest organicznym związkiem chemicznym, barwnikiem z rodziny karotenoidów. To właśnie on nadaje w naturalny pomidorom czerwoną barwę. To bardzo silny przeciwutleniacz, oksydant, który zwalcza wolne rodniki. Opóźnia procesy starzenia i jest zalecany w profilaktyce nowotworowej.
Likopen ma również działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze warto go spożywać każdego dnia.
Ma dobroczynny wpływ na układ krwionośny, rozszerza naczynia co chroni przed zawałem i udarami. Pomaga w usuwaniu złego cholesterolu, co pozytywnie wpływa na ciśnienie oraz zapobiega zakrzepicy żył.
Jaka żywność zawiera najwięcej likopenu
Przetwory z pomidorów zawierają dwudziestokrotnie (20x) więcej likopenu niż świeże
Człowiek nie jest w stanie wyprodukować w swoim organizmie likopenu dlatego musi suplementować go dietą. Najprostszą metodą jest spożycie dwóch dużych pomidorów każdego dnia, jednak bogatszym źródłem tego karetonoidu są przetwory z pomidorów.
Oczywiście bardzo często przetwory z pomidorów kupowane w sklepie zawierają całą masę innych dodatków, dlatego jeżeli kupujesz coś w sieciówkach to wybieraj takie produkty, których jakość łatwo zweryfikować: pomidory w puszcze, suszone pomidory bez zalewy.
Natura dała nam potężną broń do walki z większością problemów zdrowotnych. Mam nadzieję, że częściej będziesz sięgać po pomidory i zaczniesz samodzielnie przygotowywać nich przetwory. Zawsze możesz złożyć zamówienie na Bazarku